fbpx

10. marraskuuta 2020

JAUHOTIETOA

SÄILYTYS

Jauhot ja hiutaleet säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa. Liian lämpimässä ja kosteassa jauhot ja hiutaleet pilaantuvat nopeasti. Paras lämpötila jauhojen säilytykseen on 15 astetta. Jauhot kannattaa suojata voimakkailta hajuilta, koske ne imevät niitä itseensä ja sitä myöden niiden maku muuttuu.

Olemme laittaneet jauhojemme säilyvyysajaksi vain 4 kuukautta. Jauhot ja hiutaleet ovat toki käyttökelpoisia sen jälkeenkin, mutta parhaimmillaan ne ovat mahdollisimman tuoreina. Tiesitkö, että parasta ennen päivän saa valmistaja määrittää itse.

Kuivatuotteiden säilyvyyteen voi vaikuttaa huolehtimalla siitä, että kuivakaappi pysyy kuivana, eikä se ole liian kuuma.  Tuotteet viihtyvät paremmin pimeässä kuin valoisassa paikassa. Varsinkin vesihöyry ja lämpö heikentävät myllytuotteiden säilyvyyttä.

JAUHOT & HIUTALEET

Täysjyväjauhoissa on tallella kaikki hyvä, koska siihen on käytetty koko jyvä. Vehnä on mielletty aika usein hyvin epäterveelliseksi ja niin se toki onkin, jos siitä on kuorittu pois kaikki hyvä, eli sen uloimmat kerrokset. Jauhojen väri kertoo paljon. Vehnän ulkokuori tuo jauhoon tumman värin ja juuri tässä ovat ne kaikki vitamiinit, hivenaineet ja kuidut. Oletko tiennyt, että vehnän leseessä, eli uloimmassa kerroksessa on kuitua yli 36%? Täysjyväjauho onkin parhaimmillaan niin, että sillä korvaa osan tavanomaisista vaaleista vehnäjauhoista. Näin saa ruuastaan hieman terveellisempää ja kuitupitoisempaa. Kuitu lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa mm. vatsaa toimimaan paremmin, luonnollisin ainesosin. Hyviä kuidunlähteitä ovat myös kauraleseet. Tottumattoman kuitujen käyttäjän kannattaa lisätä kuitua pikkuhiljaa, jotta elimistö ehtii pysyä mukana.

Kauratuotteemme ovat höyryttämättömiä, eikä niihin lisätä mitään. Kun alamme valmistamaan niitä niin ensimmäiseksi kuorimme kauran jyvät muutamaan kertaan, jonka jälkeen kuoritut kauranjyvät lajitellaan. Isoimmat kauranjyvät valmistetaan kaurahiutaleiksi litistämällä jyvä myllyssä. Pienemmät kauranjyvät valmistetaan myllyssä jauhoksi. Valmistamisen jälkeen nämä pakataan samantien omiin tuotepakkauksiinsa ja toimitetaan kuluttajan nautittavaksi. Juuri tuoreus kauratuotteissa takaa sen erinomaisen maun. Kaura on rasvaista ja höyryttämättömänä kauran rasva alkaa pikkuhiljaa härskiintymään. Tuoreessa tuotteessa maistuu puhdas kaura, mitään siihen lisäämättä ja mitään ottamatta pois. Kaurajauhoilla voit korvata leivonnassa myös osan vehnäjauhoista. Tämä tuo leipomuksiin lisää maukkautta ja ravintoarvoja. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kaurassa ole sitkoa, jota tietyssä leivonnassa vaaditaan.

Kaura on tunnetusti terveellistä ja sisältää paljon hyviä rasvoja. Kauran sisältämä beetaglukaani taas on vesiliukoista kuitua. Beetaglukaani muodostaa veden kanssa geelin, joka estää ruuassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön. Beetaglukaanilla on mm. kolesterolia alentava vaikutus ja se tasaa verensokeritason nousuja. Kauran sisältämät kuidut edistävät ruuansulatuksen ja suoliston toimintaa. Kaura on huikea luonnontuote, josta tulee oikeasti todella hyvä olo.

JAUHOJEN TUOREUS JA EKOLOGISUUS

Jauhot ovat elintarviketta siinä missä muukin ruoka ja niinhän se on, että kyllähän sitä haluaa syödä ruokansa mahdollisimman tuoreena. Jyvät säilyvät vuosia kokonaisina ja niitä säilytetäänkin suurissa viljasiiloissa. Teollisuus valmistaa omat tuotteensa suurina massoina ja vie tuotteensa kaupan hyllylle, josta kuluttaja voi ne ostaa. Viljan pilaantuminen alkaa kuitenkin sillä hetkellä, kun jyvä on rikottu myllyssä. Kun tuotteiden päivämäärät lähenevät loppuaan, joutaa valmistettu pakkaus kaupasta hävikkiin.

Me koitamme vastata näihin ongelmiin. Valmistamme tuotteet aina asiakkaan tilausta vastaan, näin kuluttaja saa oman tuotteensa niin tuoreena kuin mahdollista ja saa samalla myös ruuastaan kaiken mahdollisen hyvän, vitamiinit ja ravintoaineet itselleen. Emme tuota hävikkiä, koska valmistamme tuotteet ainoastaan tilauksesta. Meillä on myös käytössä tällaiseen toimintaan sopivat myllylaitteet, jolla pystymme valmistamaan myös pieniä tuotantoeriä. Tämä vaatii enemmän työtä, mutta haluamme säilyttää meille tärkeät arvot ja ideologian työssämme.